Koncert ke 20. výročí založení Šarbilachu

Posted by admin on Leden 09, 2012
Koncerty

Vážení přátelé,

uplynulo již 20 let od roku1992, kdy byl založen orchestr Šarbilach hudebním skladatelem Jaromírem Vogelem, jeho dcerou Kateřinou Vogelovou, Pavlou Jahodovou – Vondráčkovou, Kamilou Jirouškovou a Jaromírem Novotným, ke kterým se přidala Eva Bulgakovová (obs.: fl., cl., fagot, viola a harfa).

Tak se nějaký čas hrály hlavně  úpravy lidových písní, ale zanedlouho už také skladby z ,,židovské“ dílny Jaromíra Vogela. Posléze přišla nabídka na muzikály (Muži v ofsajdu, Esther, Šarbilach, Nechaj si tu nevěstu pane Posiles). Následovalo rozšíření orchestru pro potřebu živého hraní i nahrávky( fl., oboe, clar., fagot, smyčcový kvintet, harmonika; také už kytara a bicí, zpěv). Při představení Romeo a Julie (1994 – 1995) došlo k rozšíření orchestru o 10 nástrojů a vokální kvartet. V době rušení divadelních orchestrů vznikl již dvacetičlenný orchestr + sbor a dirigent = 25 lidí. V dalších letech se orchestr zvětšoval a působil na celé řadě akcí, samozřejmě odcházeli a přicházeli noví muzikanti a dirigenti. Největšího počtu – 85 hráčů – dosáhl orchestr při premiéře symfonie Jaromíra Vogela Yad Vashem v Jeruzalémské synagoze v roce 2006. Nejstarší člence orchestru je nyní 70 let, nejmladší člence 9 let.

K příležitosti oslavy dvacetlitého výročí založení našeho orchestru bychom vás rádi pozvali na koncert, který se bude konat 1. března 2012 na ŽOP (Židovská obec Praha), Praha 1, Maiselova 18, přízemí. Program začne v 19 hodin, diriguje Pavel Trojan jr. Pořadem provází zakladatelka Šarbilachu Pavla Vondráčková – Jahodová. Koncertu se zúčastní i umělci, kteří během let 199 2- 2012 s orchestrem Šarbilach spolupracovali. Vstup volný.http://www.vogelavos.cz/judaika/projekty4.php

Těšíme se na vás.

Tags: , ,

Napsat komentář