1. MAŽIF /malý židovský festiválek/ 19.4.2012 KD Kviz Kyje

Posted by admin on Leden 18, 2012
Koncerty

Vážení přátelé, zveme vás na 1. MAŽIF /malý židovský festiválek/ do KD Kviz Kyje, který se koná 19.4.2012 od 17 hodin. http://www.vogelavos.cz/judaika/projekty5.php

Vzhledem k tomu, že v současné době je v České republice spousta různých festivalů, v nichž bohužel převládá někdy jednotvárný styl rocku a techna, napadlo nás před nějakým časem, že bylo bylo dobré dát prostor i jiným druhům hudby, v našem případě  židovské a uspořádat v Praze menší festival.  Proto vznikl název MAŽIF  – malý židovský festival.

Představení je určeno nejen pro dospělé publikum ale i pro mládež a předpokládáme, že je to velká příležitost, jak lépe poznat židovskou kulturu, která zaujme právě svojí originalitou. Tento projekt tedy nebude mít jen osvětové, ale i edukativní poslání. Židovská hudba prošla obrovským  vývojem, do něhož nesmírně krutě zasáhl holocaust a pogromy židovského národa.
V Čechách a hlavně v Praze existovala již před válkou velká židovská komunita, vycházely knihy, fungovala zde divadla a kavárny, hrála se židovská hudba. Po válce a po holocaustu židovská kultura v Čechách upadala, nenastal tedy žádný vývoj. Až po devadesátých letech zaznamenala vzestupnou tendenci a zájem veřejnosti. Pronikla k nám aškenázská a sefardská hudba v jazyce jidiš a ladino, začaly vznikat pozvolna soubory a účinkovat samostatní interpreti.Většinou se v současnosti hrají tradicionály – původní židovské písně, účinkující je přizpůsobují svému obsazení a možnostem. Některé soubory se snaží dokonce o vlastní tvorbu. Této hudbě kdysi hrozil zánik, ale je dobře, že k němu nedošlo, především i díky tomu, že mladá generace pochopila, jaký ohromný kus lidské historie se v ní ukrývá. A tak se stala židovská hudba jedním z obdivovaných  a interpretovaných hudebních žánrů .
Věříme, že bude tento festival vnímán v budoucnu laickou i odbornou veřejností  jako pevná a stabilní součást hudební scény.
Kulturní dům Kvíz nám poskytl zázemí a chce návštěvníkům přiblížit netradiční hudbu , která není tak vzdálená, jak by se mohlo zdát.
Židovské písně jsou jistým způsobem vlastní všem lidem na světě. Na jazyku ani kultuře nezáleží. Kvalitní muzika otevírá lidská srdce a melodie, které zazní na malém židovském festiválku v kulturním domě v Kyjích, tuto schopnost určitě mají. Naším cílem  především je, abyste si poslechli dobrou hudbu a skvěle se pobavili.
V rámci zahajovacího 1. letošního ročníku MAŽIF vystoupí : ESTER, MAKABARA, MENORAH,  SHIRAH a ethno-symfonetický orchestr Jaromíra Vogela  ŠARBILACH, který diriguje Pavel Trojan Jr.

Vstupné: 90/45 Kč. Vstupenky je možno rezervovat na webových stránkách KD Kviz přímo v programu kulturních akcí, nebo na adrese info@kvizpraha14.cz či tel.: 266 712 465. Informace o dopravním spojení naleznete taktéž na stránkách KD Kviz.

Thttp://www.kvizpraha14.cz/sekce/97-mazif-1—maly-zidovsky-festival.htmlěšíme se na vaši účast a doufáme, že na 1. ročník MAŽIF 2012 naváže i další.

Tags: , ,

Comments are closed.