Pamětní deska v Říčanech obětem holocaustu a koncert Šarbilachu

Posted by admin on Duben 21, 2012
Koncerty

V letošním roce si i Říčany připomínají smutné výročí. Před 70 lety bylo z Říčan transportováno do koncentračních táborů 19 rodin židovského původu, z Radošovic 11 rodin a 6 rodin ze Strašína.
Z koncentračních táborů v Osvětimi, Treblince, Terezíně a dalších se nevrátilo 76 občanů Říčan. Všichni násilně zahynuli v letech 1942 – 1944.
Město Říčany se dosud historicky nevypořádalo s tímto smutným faktem. Nyní se mu naskytla možnost, jak těmto lidem vzdát úctu a připomenout si jejich památku odhalením pamětní desky.K umístění  byla vybrána budova Městského úřadu na Masarykově náměstí č. 83 v Říčanech.
Slavnostní odhalení  se uskuteční ve čtvrtek 17. května 2012.
Návštěvníci mohou nejprve zhlédnout od 10 hodin v Muzeu Říčany související komentovanou prohlídku výstavy pod názvem: „Cesta do naděje – Říčanští Češi v pasti holokaustu“, kterou historici muzea již připravili ve spolupráci s panem Arnoštem Schreiberem. V 11 hodin se všichni shromáždí na Masarykově náměstí, kde za účasti vážených hostů bude odhalena pamětní deska.
Celý slavnostní akt  hudebně podpoří  ethno – symfonetický orchestr Šarbilach, který zahraje  skladby v židovském stylu a lidové židovské písně.

Tags: , ,

Comments are closed.